Prešeren, Urška in Povodni mož

Rada prebiram poezijo, takšno in drugačno, domačih in tujih avtorjev. Priznam, da si ob vsakodnevnem hitenju premalokrat privoščim branje rimanih vrstic, si pa vsekakor dam duška ob posebej za branje rezerviranih dnevih. In 8. februar je eden takšnih dni. Že pred časom sem sama sebi obljubila, da se bom vsako leto na ta kulturni praznik naučila eno Prešernovo pesem. Tako za užitek, za telovadbo možgančkov, predvsem pa zaradi spoštovanja do naše slovenske kulture in slovenskih literatov.


Tokrat sem si zadala kar obsežno nalogo, saj naučiti se Povodnega moža na pamet... Imam srečo, da lahko v službi in doma vadim pred zvestimi poslušalci. Tale Prešeren je bil res mojster. Neverjetno je gledati otroke, kako požirajo vrstico za vrstico pesmi o prevzetni Urški in Povodnem možu. Kljub dokaj težkemu jeziku jih pritegne rima, zven besed... Všeč mi je izdaja iz leta 1985, založbe Prešernova družba, kjer za piko na i poskrbijo še krasne ilustracije Jelke Reichman.


Spodnja ilustracija mi je bila navdih za knjižno kazalo.


Namenoma sem uporabila nenavadno kombinacijo barv, kar tako, da je malo drugače.


 Želim vam, da bi si kljub vsakodnevnim opravilom in hitremu tempu čim večkrat lahko vzele čas za poezijo, za mojstrovine naših pesnikov, njihovih pesmi, katerih vsebina je večinoma še danes aktualna in sporočilna.Pesniško obarvan pozdrav do jutri, ko bom podelila obljubljeno nagradico,

Martina


Komentarji

Oseba Vladuška sporoča …
Jaz ti kličem en velik Bravo za tvojo odločitev, ki jo tudi vsako leto uresničuješ. Kar se mene tiče zelo rada in dejansko tudi veliko berem. Se pa v poeziji nikoli nisem posebej našla, čeprav sem jo občasno prebirala. Ne vem zakaj, ampak enostavno se najraje zgubim v dolgih zgodbah. Zato občudujem vse, ki jih je poezija blizu in jo znajo začutiti v polnosti. Tvoj kazalo je super.
Oseba Simona sporoča …
Kazalo je res lepo. Za tvojo odločitev pa, kapo dol. Moj poklon.
Oseba Čarovnije z male kmetije sporoča …
Pozdravljena, še ena ljubiteljica Prešerna, Jelke Reichman in vsega lepega! Lep blog, lepe misli, super izdelki!
Lp :)

Priljubljene objave

ZELENA NI SAMO POMLAD

Reciklaža, ali ko hrčkanje postane uporabno

Velikonočni utrinki

DOBRODOŠEL MAREC

Skodelica čaja

Zelena pomlad

Šivilja in škarjice