četrtek, 15. avgust 2013

Vsaka rožica ima svoj duh

Bilo je čarobno živeti v starih, dobrih časih, časih čudežev in čarovnic. Ves svet je bil začaran: ko so otroci zrli v čudeže sveta, so bili čisto očarani. In če so kdaj zboleli so šli k čarovnici, da jim je dala  zdravilnih zelišč. In so čudežno ozdraveli. Danes živimo v "odčaranem svetu", v času znanosti in tehnike, ki je hiter, nima pa nobenega čara. Zato smo kar naprej razočarani. Od razočaranosti smo kar bolni, potem pa žremo tablete, na tone tablet, da si ozdravimo onesnaženo telo in bolno dušo. Nihče se več ne spomni skrivnostnih moči, ki so jih v sebi skrivala zdravilna zelišča. Le tu pa tam kakšna babica, a ji nihče več ne verjame. Po nekakšnem čudežu je preživelo tudi nekaj čarovnic, vendar nihče več ne verjame vanje. Razen otrok. Otroci še vedno verjamemjo v čarovnice in so očarani nad čarovnijami sveta. Eno izmed teh čarovnic je našla pisateljica Polonca Kovač. Ker ima otroško dušo, še zmeraj verjame v čarovnice. In zato jih tudi vidi. In je očarana nad njihovimi čarovnijami. Mala čarovnica je pisateljici zaupala skrivnosti zdravilnih zelišč in ta jih je zapisala v čarovni knjigi Zelišča male čarovnice. S čarovnijami risb in barv pa je ilustratorka Ančka Gošnik Godec prečarala pisateljičine besede v žive podobe. 

To so zapisane misli  Borisa A. Novaka k zgoraj omenjeni knjigi. Knjiga je res čudovita in vsekakor ni samo za otroke. Jaz jo z užitkom prelistavam, berem in vsakič znova se kaj novega naučim. Morda danes res živimo v "odčaranem svetu", vendar pa sem prepričana, da je vedno več ljudi, ki so očarani in ne razočarani, ki ohranjajo in na novo spoznavjo skrivnostne moči zdravilnih zelišč, vedno več ljudi, ki še verjamejo v čarovnije, v čudeže sveta.In zakaj sem danes v roke vzela ravno to knjigo? 15. avgusta se praznuje veliki šmaren. Na ta dan je znan tudi blagoslov zelišč, ki sega že v 10. stoletje. Ljudje so prinašali v cerkev šopke vrtnih in poljskih rož ter zdravilnih zelišč (arnike, baldrijana, kamilic, poprove mete, rožmarina, timijana, sleza in drugih zelišč). Kasneje so jih shranjevali doma, da bi jih obvarovala pred točo, ognjem in strelo, jih zatikali v njive, hleve, mešali med živinsko krmo in žito za seme, polagali pa so jih tudi zakoncem in otrokom v posteljo.  Blagoslov zelišč je bil pri nas znan le v Prekmurju, Brdih in Beneški Sloveniji.

Tudi sicer velja, da imajo zelišča, nabrana tja do "male maše" (8. septembra), ponekod pa še posebej na jernejevo (24. avgusta) največjo zdravilno moč. Posušena se uporabljajo za pripravo domačih čajev, namakajo jih tudi v žganje, za razkuževanje in v olje, za mazila pri opeklinah in ranah.

Sama že nekaj let nabiram zdravilna zelišča in zapisujem nove informacije, izkušnje, spoznanja o njih v "zdravilno bukvo". Je pa kdaj potrebno kaj na hitro pogledati, zato sem se odločila in izdelala zeliščno škatlico s tagci. Na vsakem bo posebej na kratko opisano zelišče, njegova uporaba, učinkovanje, posebnosti, zanimivosti...Škatlica s tagci je reciklaža, pri njej so mi pomagale akrilne barve, lak za razpokanje, servetki, suhe barvice, črn flomaster, bel keramični svinčnik, blazinice za senčenje in nekaj drugih dodatkov. Zeliščna škatlica se bo postopoma polnila z novimi in novimi skrivnostmi o zeliščih.

Privoščite si dolg sprehod s košarico v rokah in naberite zelišča, povohajte jih, odkrijte njihovo zdravilnost. ne pozabite - vsaka rožica ima svoj duh in ravno zdaj imajo največjo zdravilno moč :) . Prepustite se čarovnijam, delajte jih.

Zeliščno čarobni pozdravček do naslednjič,

Martina

Modrosti sem našla v:

Ovsec, D.J. (1992). Velika knjiga o praznikih. Lj.: Domus.
Ilich, S. (2007). Po praznikih diši. Lj.: DZS.
Kovač, P. (2012). Zelišča male čarovnice. Lj.: MK.


16 komentarjev:

Metuljčica pravi ...

Pozdravljena Martina. Z veseljem sem prebrala tvoj zapis, se iz njega tudi nekaj naučila in sem prav čarobno raspoložena. Hvala za informacijo o knjigi. Čudovita zamisel za zelišča, lepo izdelano. Tudi sama sem ljubiteljica zelišč in se sprehajam s košarico v roki.... Lep dan.

Ustvarjalni utrinki Tamara P. pravi ...

Očarala si me,
zelišča pa so res krasna-za vsakega in vsako bol zel raste-le previdno
lp Tamara

Biljana pravi ...

Super ideja in odlično narejeno!

Hali pravi ...

Čudovita škatlicai n tagci.Hvala za namig za knjigo, jo poiščem tudi jaz!

Danica pravi ...

Super ideja to je pa res priročno.
Zelo lepo si naredila.Knjigo bom pa tudi jaz poiskala.
Lp Danica

DB pravi ...

Te pa izgledajo svetovno. Sploh pa pisava, izgleda tako retro, prav kot iz stare domače lekarne.

Klara pravi ...

Lepo si vse to napisala in moram reči, da te prav vidim v vlogi ene od teh preživelih čarovnic, ki si piše svojo knjigo čarovnij. Super je, ko lahko tako "sodeluješ" z naravo in tvoja ideja s tagci mi je zelo všeč. Krasno narejeno, mala čarovnica. ;))

Andreja L. pravi ...

mmm prav do sem je pridišalo, Ti zeliščarka :-))
Krasne škatlice in tagci, ki lepo popestrijo!

Simona pravi ...

Super ideja in krasna izvedba. Pa še nekaj novega sem se naučila. Hvala ti!

Čarovnije z male kmetije pravi ...

Lep zapis, veliko novega sem izvedela. Knjigico pa poznam, več kot vredna branja. Všeč mi je škatlica in listki, res dobra in krasno izvedena ideja.

Simko pravi ...

Pa je tudi meni uspelo prijadrat na tvoj blog... :). Čudovito škatlico si naredila in tile tagci so zelo domiselni! Lepo ustvarjaš! Še se vrnem... :)
Lp
Simona

helena pravi ...

Tvoja čarovnija s škatlico in tagci je naravnost fantastična, ideja sama pa je sploh "in". Super je videti!

Bonbonček pravi ...

Res fina ideja in čudovito izdelano.

Tina B. pravi ...

Z veseljem sem prebrala tvojo objavo in se iz nje tudi kaj naučila. Knjigo poiščem tudi jaz (čeprav nisem knjižni molj).
Ideja s škatlico in njena izvedba pa je naravnost fantastična. Tako sem si jaz naredila za hitre recepte; da so vedno pri roki.
Lep dan

Gourmet forever pravi ...

Prekrasno!

Maja pravi ...

Škatlic in tagci so čudoviti. To knjigo imamo tudi mi doma in je odlična, saj na zanimiv način približa svet zdravilnih rastlin. Juniorju je najbolj všeč tisti del o volku in lanu ;)