sobota, 26. julij 2014

Jakobovo po fantovsko, po moško

25. julija goduje sveti Jakob. Več o tem zavetniku in prazniku sem napisala v tej objavi. Je pa letos moj nečak dobil malo drugačno voščilnico. Vanjo sem skušala zajeti čim več simbolike.


Želela sem uporabiti motiv Jakobove pokrovače in ker ustrezne štampiljke nisem imela, sem se spomnila na  knjigo Življenje našega Jadrana (napisala sta jo biolog dr. Miroslav Zei in zdravnik dr. Jan Zhanel) iz leta 1947, ki sem jo za nekaj centov kupila prejšnji mesec v naši knjižnici. V njej sem našla zelo lepo ilustracijo omenjene školjke in zanimiv zapis.

...Posebno lepe oblike je velika pokrovača, ki zraste do petnajst centimetrov. Rebrasti lupini te školjke nista enaki, spodnja je vzbočena in bele barve, zgornja ploska in rdečkasta. Njeno znastveno ime Pecten jacobaeus poteka iz časa, ko je bil pri popotnikih, ki so se vračali od Sv. Jakoba de Compostella v Španiji, običaj, da so okraševali svoje klobuke ali obleko s to školjko. Danes nam rabi izbočena lupina pokrovače v druge namene - bolj praktične ali prozaične, kakor kdo hoče - namreč, da v njih nudijo nekatere jedi; petrolejsko društvo Shell (=školjka) pa si jo je izbralo za svoj reklamni znak. S sunkovitim zapiranjem obeh svojih lupin more pokrovača tudi plavati in celo skakati. Ob robu plašča, ki moli nekoliko izven priprte lupine, je mnogo majhnih oči - temnih peg s kovinskim sijajem...Osnovno obliko školjke sem narisala s črnim alkoholnim flomastrom in pobarvala z distress inki. Enako sem naredila še kompas in jadrnico ter ribo. Za valove in sidro sem uporabila šablonice Najlepšega para (Dekorativni robovi, Šiviljski pribor, srček).

Spodnji kuharski mojster pa je za mojega brata, ki se je pred kratkim s svojo drago preselil v novo stanovanje. Pravijo, da naj bi darilo iz lesa, prinašalo srečo novemu stanovalcu/em. Kuhar je narejen iz dveh lesenih kuhalnic z nekaj dodatki. Prinaša srečo in je proti pozabljivosti :).Ker želijo tokrat v Craftalnici punce videti nekaj fantovskega, moškega, oba izdelka prijavljam na njihov izziv.

Pa prijeten morski pozdravček vsem skupaj,

Martina

24 komentarjev:

Ustvarjalni utrinki Tamara P. pravi ...

Martina
prečudovito voščilnico v škatljici in krasen notesnik si pripravila
zelo zelo zelo mi je všeč
lp Tamara

oldpunca pravi ...

Čudovito voščilnico si izdelala za svojega nečaka. Prava morska in še fantovska povrh! :-) Tudi kuharček je simpatičen. Gotovo bo prinesel srečo v novi dom. :-)

Jana pravi ...

Martina oba izdelka sta mi zelo všeč in škatlica je res polna simbolike. Kuharček pa je 1A!!!
Zelim ti lep vikend, Jana

DB pravi ...

Prav hudo lepa. Bravo!

Čarovnije z male kmetije pravi ...

Res zanimiv zapis, knjiga je videti super!Všeč mi je tvoja voščilnica nečaku, zelo všeč, kuhar pa je ideja in pol! In kako lepo narisan!

Danica pravi ...

Joj, kako super si tole nareila! Jakob bo zagotovo zelo vesel.
Hvala za tako poučno objavo.
Lp Danica

Martina pravi ...

O kako si lijepu čestitku napravila. dobro si se dosjetila da nacrtaš motive. Jakob je sigurno bio oduševljen.
Lp, Martina

Metuljčica pravi ...

Martina tvoja škatlica me je očarala in prav všeč mi je kako udejaniš svojo zamisel. Hvala tudi za lep zapis. Tudi kuharček je nadvse simpatičen.

Klara pravi ...

Čestitka je enkratna in zelo osebna. Kuharček pa je top. Res lepo narejeno. :))

vilinke pravi ...

Kuhar je fenomenalen,lep in praktičen,zelo dobra ideja.
Card in a box je tudi zelo lepa
LP Vilinke

Ne-Ja pravi ...

Uf... tole pa je bilo dela :). Kuharček me je popolnoma očaral - ideja bo "ponucana" ob prvi priliki. Vsekakor si se tudi super potrudila za nečaka z vsemi detajli :)

Janja pravi ...

Oba izdelka sta čudovita.
Hvala, ker si se nam pridružila na 113. izzivu CRAFT-alnice. Lp

Tina pravi ...

O, Martina...oba izdelka sta čudovita!!! Kako super prebrisano si uporabila Šiviljski pribor ;-) in kuhalnica...oh in ah. Zagotovo so bili vsi prejemniki NAVDUŠENI!

Manca pravi ...

Oooo tole voščilnico sem pa že videla :D Zelo zelo lepo, čisto navdušena tudi nad ostalimi voščilnicami iz prejšnje objave, še posebej pa nad skrinjico zakladov :P

Vladuška pravi ...

Svetovno je oboje. Voscilnica je res cudovita in se dodatno vrednost ji da to, da si vse sama izrisala in pobarvala. Pa kako dobro si ustvarila valove in sidro. Tale kuhar pa je tudi zakon.

Simona pravi ...

Ljubko, ljubko ... Obe darilci. Enostavno ne najdem lepše besede. Vidi se, da sta narejeni iz srca.

Helena pravi ...

Martina, škatlica - voščilnica je enkratna. Všeč mi je, katero šablono si uporabila za valove :) Enkratno! Prav tako mi je zelo všeč darilo za brata.

helena pravi ...

Oboje je fantastično. Super si se potrudila!!!

Tanja E. pravi ...

Odlična izdelka si prijavila v craftalnico, res si se potrudila, LP:)

Andreja L. pravi ...

Uf, kako čudovita škatlica, da jo je veselje gledati :-)) Zelo lepo si jo sestavila in vanjo dodala krasne elemente!
Hvala, ker se igraš z nami po “moško” v CRAFT-alnici … Srečno!

Biljana pravi ...

Uuu, tale voščilnica pa je res nekaj posebnega!!!

Maja pravi ...

Me je prvič zaneslo v tvoj ustvarjalni kotiček in lahko rečem samo uau! Koliko čudovitiz izdelkov. Se zagotovo še velikokrat vrnem. :)

Tina Z. pravi ...

o, tole so pa ideje in izvedbe - tako škatlica kot kuharček sta super duper!

Ne-Ja pravi ...

oppa tole pa je krasna objava. Škatlica/voščćiljica je svetovna, ma vso pozornost mi je tokrat ukradel kuharček :). Idej ani od muh in si jo znam sposoditi kdaj - upam da smem? :)