Maja se veliko dogaja

V mesecu maju vse bujno zeleni in cveti. Maj je mesec, ki se mi zdi nabit s pozitivno energijo, ki je polen sonca, pa ne samo vremenskega, polen prazničnosti. Začne se že s prvim dnem v maju, z danes poznanim mednarodnim praznikom dela. A včasih  je bil 1. maj praznik čaščenja bujnega rastja in prvih pridelkov, čaščenja cvetja, zelenja in drevja. Ime za mesec maj (maius) naj bi dala rimska boginja rasti Maia. S tem praznikom je povezana tudi Flora, boginja rož in pomladi. Domove so krasili z zelenjem in vejami svetih dreves - lipa, jerebika, jablana, jesen, leska, omela... Iz tega izvirajo tudi krščanske butarice. 
Za prvi maj so ljudje zgodaj zjutraj nabirali roso po travi. Prvomajska rosa naj bi ozdravila veliko bolezni in prinašala srečo. Postavljali so mlaje, simbole pomladi v čast obnovljene drevesne rasti. Pri nas so postavljali  smreke, breze, topole in bore. S tem praznikom je povezana tudi tradicija kurnjenja kresov - dim, toplota, svetloba očiščuje, preganja zle sile, nesreče, povečuje moč sonca.

Na kresovanje nismo odšli, je pa takrat nastal tale svečnik (reciklaža iz te objave in te objave), ki je okrašen z divjimi vrtnicami Najlepšega para. Zakaj ravno vrtnice  v eni od prihodnjih objav.





4. maja je florjanovo. Sveti Florjan, zavetnik gasilcev je znan kot zaščitnik pred ognjem. Moj nečak ima zelo rad gasilce, zanj je nastala igralna škatla.


Škatla skriva mnogo aktivnosti za kratkočasenje.




Pokrov škatle je na zunanji strani pobarvan s tabelno barvo in tako namenjen risanju s kredo.
Na notranji strani pokrova so listki s svinčnikom.


Dno škatle je namenjeno igri Tri v vrsto. Pobarvano je z magnetno barvo, tako da gasilci  tudi med vožnjo v avtu ostanejo na svojem mestu.
Po končani igri je vse pospravljeno.

12.,13. in 14. maja pridejo na vrsto ledeni možje, svetniki Pankracij, Servacij in Bonifacij, ki prinesejo ohladitve. Svoje doda še mokra sveta Zofija in tako se sredi maja vse vrti okrog vremena. Navdih za to je bilo Tinino knjižno kazalo.



Ob prijetnem klepetu po sobotnem kosilu, sem se zagledala v pomladno  tihožitje, ki je na mizi nastalo čisto spontano. Očarale so me barve pomladnih darov. 



Skupaj s čudovitimi izdelki pri Tininem in Vladkinem izzivu, so bile inspiracija za nekaj voščilnic. Eno predstavljam danes.Izdelke narejene s pomočjo Tininih čudovitih in vsestransko uporabnih šablonic ter štampiljk, prijavljam v  galerijo Najlepšega para.





Jah, maja se res veliko dogaja. Tudi v mojem ustvarjalnem kotičku. Vesela sem, da sem spet zakorakala v svet bloganja in k občudovanju vaših čudovitih umetnin. Kaj vse sem zamudila v teh mesecih blogovskega odklopa! Bom morala veliko nadoknaditi. Ste bile pridne kot čebelice. Ha, k maju sodi še ena Maja, čebelica Maja :). Pa naj kot navdih prileti kdaj drugič.

Majski pozdrav vsem,

Martina

Vir:
Ilich, S. (2007). PO PRAZNIKIH DIŠI. Lj.: DZS.
Ovsec, D.J. (1992).VELIKA KNJIGA O PRAZNIKIH. Lj.: Domus.










Komentarji

Oseba vilinke sporoča …
Koliko lepih izdelkov si nam pripravial, čudovito ;) dobrodošla nazaj, smo te že pogrešali ;)
Oseba oldpunca sporoča …
Hvala za tale čudovit zapis :-) Pa te res dolgo ni bilo! Čudovite izdelke si nam pokazala. Igraća za nečaka je res superca.
Oseba Klara sporoča …
Pozdravljena nazaj! In spet so sami čudoviti izdelki!
Oseba Ustvarjalni utrinki Tamara P. sporoča …
Prav pogrešala sem tvoje objave
in tale je za vse nazaj-krasna
maj je res pester
lp Tamara
Oseba Bonbonček sporoča …
Kot vedno - čudoviti izdelki. In same pisane dobrote na mizi :)
Oseba Hiška iz papirja sporoča …
Vrnila si se v velikem slogu - svečnik je čudovit, igralna škatla bo poskrbela za veliko veselih uric, najbolj mi je pa všeč voščilnica s košarico marjetic - enkratna je! Hvala za tvoj zapis o prvem maju, na ta dan se je rodila moja Nina (smo dobro splanirali, haha) ;)
Oseba Klara sporoča …
O, Martina...lepo te je spet brati. Izdelki so enkratni od svečnika do otroške škatlice za kratkočasenje (super ideja)in seveda čudovitega kazala in čestitke. Res si polna energije. :)
Oseba Martina sporoča …
Mnogo lijepih radova kod tebe. Lijepo je opet biti kod tebe na blogu.
Lp, Martina
Oseba Vladuška sporoča …
iiiiiiii, kaksne zanimive in lepe stvari si ustvarila, ampak tale s kosarico pa mi je najljubsa. Tako cart je.
Oseba Hali sporoča …
Prekrasno spremljevalno besedilo... lepi izdelki, gasilska škatla pa tokrat zmaga. Kkao domiselno...bravo!
Oseba Tina sporoča …
Martina, kakšna krasna objava. Tako lepo je bilo prebrati `majski` tekst...potem pa eno ustvarjalno presenečenje za drugim. Joj, kako lepe stvari izdeluješ! Vesela sem, da si nam jih pokazala in res hvala, ker ustvarjaš z Najlepšim parom.

Priljubljene objave

ZELENA NI SAMO POMLAD

Šivilja in škarjice

Jakobovo po fantovsko, po moško

Reciklaža, ali ko hrčkanje postane uporabno

Velikonočni utrinki

Skodelica čaja

Prešeren, Urška in Povodni mož