Matija led razbija...

...če ga ni, ga pa nar'di. Letos ima Matija definitivno veliko dela z "razbijanjem ledu", glede na količine snega. Sama sem v mislih že nekje v pomladi, kjer vse brsti, zeleni in kjer prepevajo ptički, tako da mi tale sneg že rahlo preseda. Da pa ne bom ena tistih, ki se kar naprej pritožuje nad trenutnimi vremenskimi razmerami, ena tistih, ki ne zna uživati v danes, ki ne zna izkoristiti kar ji je ponujeno in ki ne verjame, da je vse za nekaj dobro, sem se odločila, da združim prijetno s koristnim. 
Zaradi zgoraj naštetega in zato, ker je imel pred kratkim moj brat Matic svoj praznik (verjetno še sam ne ve :)), sem malo raziskala kdo je bil sv. Matija. O njem je bolj malo znanega, zapomnila sem si, da je zavetnik krojačev, slaščičarjev, kovačev, tesarjev... Upodabljajo ga kot apostola s knjigo in svitkom. No, in tako je nastala spodnja voščilnica za mojega bratca, da ga malo spomnim, da je imel god.

Prav gotovo veste, da je bil za Slovence najpomembnejši Matija, ogrski kralj Matija Korvin, ki ga je ljudska fantazija spremenila v kralja Matjaža. Legenda pravi, da naj bi si ljudstvo izbralo Matjaža za kralja na Gosposvetskem polju in da je imel svoj prestol na Krnskem gradu. Kralj Matjaž je imel noč in dan odprta vrata za siromake in zatirane in vsak je našel pri njem pravico in zaščito. Matjaž je dal kovati zlatnike in takrat so bili na Koroškem zlati časi. Mogočnemu kralju Matjažu pa so bili drugi vladarji nevoščljivi in so zbrali proti njemu veliko vojsko. Matjaž je moral s sto preživelimi vojaki v votlino pod goro Peco, ki se mu je sama odprla in ga skrila pred sovražnikom. V votlini je kralj Matjaž za mizo zaspal. Ko se bo njegova brada devetkrat ovila okoli kamnite mize, se bo prebudil...




Druga legenda o kralju Matjažu pa govori, da ga na jutro po poročni noči pokličejo v boj s Turki. Tako mora kralj pustiti svojo novo ženo samo doma, sam pa se odpravi v boj. Za varstvo ji pusti svojega konja Svita, ki lahko govori in misli po človeško. Če bi se kraljici kaj zgodilo, bi kralju lahko prišel povedat. Kasneje pridejo Turki in Sultan si za svojo ženo izbere Alenko. Tako jo mora kralj Matjaž rešiti. Preobleče se v Turka in se pomeša med njihovo vojsko. Ker je izredno pogumen, mu Sultan dovoli ples s svojo ženo. Alenčica ga prepozna po poročnem prstanu, ki ga nosi na roki. Tako jo uspe ugrabiti. Med potjo ju skoraj ustavi narasla voda, ki jo s konjem ne moreta prečkati. Pomaga jima njuna ljubezen, ki je ujeta v prstanu in voda se razdeli na dva dela. Tako srečno prispeta domov.

Seveda sem pobrskala po domači knjižnici in našla legendo Kralj Matjaž v gori Peci in pravljico Zlato kralja Matjaža. Za najmlajše  je odlična kratka ljudska pesmica in prstna igra Križ - kraž, kralj Matjaž, s čudovito ilustracijo Marlenke Stupice. Matjaževega konja Svita, ki je varoval njegovo Alenčico pa je uporabil Pavček v fantastični pesnitvi za fante, z naslovom Svit, krilati konj



Tale kralj Matjaž je lahko super motivacija za nešteto dejavnosti v tem počitniškem času. Pri nas sta bila na obisku nečaka in poleg pravljic in legend je bila na dnevnem redu še izdelava viteških ščitov (navodila za izdelavo najdete pri Maji)...



Ker kralji potrebujejo tudi svoj grad, je bilo potrebno narediti še tega. Uporabili smo material, ki ga imamo trenutno res na pretek. Iz snega je nastal grad kralja Matjaža.


Medtem, ko so eni pridno gradili...



... so se drugi sladkali in vse skupaj nadzorovali.

Morda pa sneg le ni tako nadležen in je prav, da ga izkoristimo, če ga je narava tako radodarno natrosila. Hmmm...

Pravljično snežni pozdrav do prihodnjič,

Martina


Pomočniki pri iskanju informacij:
Wikipedija. prosta enciklopedija
Kunaver, D. (2005). Najlepši slovenski miti in legende. Lj.: MK.
Brenkova, K. (1992). Pojte, pojte drobne ptice... Lj.: MK.
Ljudska. (1999). Zlato kralja Matjaža. Lj.: MK.
Pavček, T. (2011). Svit, krilati konj. Celje: Celjska Mohorjeva družba.

Komentarji

Oseba oldpunca sporoča …
Kako lep zapis! Super zimske fotografije. Pa, da ne pozabim, voščilnica je prekrasna.
Oseba moi sporoča …
O, hvala za vse informacije o kralju Matjažu. Nekaj sem že vedela, drugega ne, pa se tako vedno učimo, kajne?
Super grad ste naredili, me je spomnil na gradove kralja Matjaža, prireditev, ki jo vsak leto organizirajo na Koroškem.
Super voščilnici in bravo za ustvarjanje vitežke opreme.
Oseba Klara sporoča …
Res si podrobno napisala in malo osvežila spomin. Zelo očitno je, da rada bereš in ustvarjaš, sploh pa za in z otroki. Krasni izdelki... :))
Oseba Maja sporoča …
Mislim, da bi se z veseljem pridružila tistim, ki so nadzorovali in se sladkali!!
Res čudovit zapis. Ravno sedaj sem se z osmarčkom učila o Kralju Matjažu! Všeč mi je, kako si obnovo strnila v nepozabno celoto!
Oseba Simona sporoča …
Tudi jaz sem se naučila kar nekaj novega. Hvala ti za to. Voščilnice pa so mi zelo všeč.
Oseba Janja sporoča …
Martina, zelo lepo. Z zanimanjem sem vse prebrala in pogledala krasne izdelke. Lp
Oseba Vladuška sporoča …
Zelo lep in poučen zapis in vidim, da ste zelo uživali v snežnih razmerah :)
Oseba Unknown sporoča …
super izdelki in luštni pomočniki/nadzorniki. Nič čudnega, da je tako super uspelo!
Oseba Tina sporoča …
Zelo lepi voščilnici, pa tudi krasne fotografije!

Priljubljene objave

ZELENA NI SAMO POMLAD

Šivilja in škarjice

Jakobovo po fantovsko, po moško

Reciklaža, ali ko hrčkanje postane uporabno

Skodelica čaja

Velikonočni utrinki

Valentinovo drugače